Cudownie pachnie, słodko smakuje, doskonale rozgrzewa… i w dodatku jest zdrowy! Kurkuma działa przeciwzapalnie,wzmacnia system immunologiczny, a rozgrzewająca mieszanka przypraw zapobiegnie przeziębieniom. To wspaniały napój na jesienne i zimowe wieczory. Wymyśliłam go na poczekaniu, a inspiracją stało się migdałowe mleko z wanilią. Można jeszcze wzmocnić jego działanie rozgrzewające, dodając kawałeczek surowego imbiru.
SKŁADNIKI
- kubek migdałowego mleka (może być z dodatkiem wanilii)
- 2-3 goździki
- 2 nasiona kardamonu
- 2 szczypty kurkumy
- płaska łyżeczka cynamonu
Mleko podgrzać w rondelku, a gdy będzie ciepłe, dodać przyprawy i gotować, aż pojawi się pianka (moment tuż przed wrzeniem). Pić od razu gorące :). Świetnie smakuje z orzechami, domowymi batonikami zbożowymi, truflami z pulpy daktylowej i owsianymi ciastkami. Tutaj znajdziecie więcej inspiracji na desery:
https://vegetarianissima.wordpress.com/2014/12/08/zdrowe-batoniki/
https://vegetarianissima.wordpress.com/2013/12/18/kokosanki-bezglutenowe/
https://vegetarianissima.wordpress.com/2013/04/26/ciasteczka-owsiano-marchewkowe/
https://vegetarianissima.wordpress.com/2013/06/10/muffiny-z-nieznanej-krainy/