Muffiny z Nieznanej Krainy

IMG_0427

Jakby się tu pocieszyć? Ciągle pada. Mój rower moknie średnio raz dziennie, a ja wraz z nim. Na działce nie byłam od dwóch tygodni. Zastanawiam się, czy rzodkiewek nie zjadły już robale i czy pomidorowe krzewy nie zgniły…

Z rozrzewnieniem wspominam słoneczny Restaurant Day, na którym serwowałam muffiny z Nieznanej Krainy. Przyznam się teraz. Zainspirowała mnie Królowa Niezbyt Zdrowego, Wspaniale Wyglądającego Jedzenia, Nigella Lawson. Gdy dostałam jej książkę w zeszłym roku na urodziny, pomyślałam: No, cóż, może będę mogła wykorzystać stąd dwa, trzy przepisy na sałatki. Książki kucharskie służą jednak do inspiracji. Modyfikuję więc przepisy Nigelli, zamieniam niezbyt zdrowe opcje na zdrowsze, udaję, że nie widzę adnotacji na temat rozpuszczania czekolady w mikrofalówce i rozpuszczam ją na parze – wcale nie zajmuje mi to więcej czasu. W deszczowy dzień rozgrzewam piekarnik, wystawiam na blat składniki i przygotowuję coś, czym zapachnie w całym domu.

Muffiny cytrynowe z kandyzowanym imbirem

IMG_0969

SKŁADNIKI

  • 150 gram mąki (używam pszennej ekologicznej 550; wariant dla osób uczulonych na gluten: mąka kokosowa)
  • 1 łyżeczka sody lub ekologicznego proszku do pieczenia na bazie sody (Biovegan)
  • około 150 gram cukru trzcinowego
  • sok i starta skórka z jednej cytryny
  • jedna obrana cytryna, obrana i pokrojona na kawałeczki
  • 2/3 filiżanki oleju słonecznikowego
  • 6-8 kawałków kandyzowanego imbiru
  • 2 jajka
  • 5 łyżeczek płatków migdałowych (do dekoracji)

Zmiksuj jajka z cukrem, dodaj olej i wymieszaj. Dodaj mąkę z sodą i zmiksuj całość na jednolitą masę. Dodaj sok i startą skórkę z cytryny, dobrze wymieszaj. Na koniec wmieszaj do masy kawałki cytryny. Jeśli masa jest za kwaśna, dodaj jeszcze trochę cukru lub akacjowego miodu. Przełóż masę do foremek i posyp płatkami migdałowymi. Piecz muffiny przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Nie używam w kuchni teflonowych naczyń, więc nie mam formy do muffinek. Doskonale sprawdzają się jednak małe, ceramiczne kokilki, wyścielone papierkami do muffinek.

Muffiny cytrynowe doskonale zastępują słońce w szarobury dzień 🙂

Muffiny pomarańczowo-imbirowe

IMG_0417

SKŁADNIKI

  • 150 gram mąki (używam pszennej ekologicznej 550; wariant dla osób uczulonych na gluten: mąka kokosowa)
  • 1 łyżeczka sody lub ekologicznego proszku do pieczenia na bazie sody (Biovegan)
  • około 100 gram cukru trzcinowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 pomarańcze, obrane i pokrojone w kawałeczki
  • 2/3 filiżanki oleju słonecznikowego
  • 1-2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (w zależności od upodobań)
  • 2 jajka
  • 5 łyżeczek płatków migdałowych (do dekoracji)

Wymieszaj w misce mąkę, cukier, sodę, imbir i cukier. W dużym kubku wymieszaj jajka z olejem, sokiem z pomarańczy i miodem na gładką masę. Połącz wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Przełóż masę do foremek i posyp płatkami migdałowymi. Piecz muffiny przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Reklamy

2 thoughts on “Muffiny z Nieznanej Krainy

  1. Pingback: Słodki napój chai | Vegetarianissima

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s