Dżem z owoców głogu

IMG_1068

Czasami warto zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego. Zamiast przetworów z jabłek czy śliwek do dzisiejszej owsianki dodałam dżemu z owoców głogu, które zebrałam na łące w zeszłą sobotę. I chociaż zrobienie słoiczka tego smakołyku zajmuje trochę czasu, warto go poświęcić.

SKŁADNIKI (na jeden mały słoiczek)

  • dwie szklanki owoców głogu (oczyszczonych z liści i ogonków)
  • pół szklanki płynnego miodu lub cukru trzcinowego
  • 2-3 kwaskowate jabłka
  • sok z połówki cytryny

Obrane i pokrojone jabłka wraz z głogiem umieszczamy w garnku o grubym dnie, zalewamy odrobiną wrzątku, dodajemy miód lub cukier oraz sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną (około godziny). Odsączamy wodę, o ile jeszcze została i przecieramy dżem przez przecierak (owoce głogu maja małe pestki). Dodajemy jeszcze ciepły do owsianki lub przekładamy do wyparzonego, czystego sloika, który odwracamy do góry dnem na kilka godzin. Po odwróceniu słoika wieczko powinno być wklęsłe.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s