Na przednówku

O tej porze roku mało co mi smakuje, bo mam już ochotę na szparagi z domowym majonezem, orzechową w smaku rukolę z oliwą, złote gruszki i soczyste truskawki… Trzeba się jakoś ratować. Do piekarnika wkładam zielono-żółtą zapiekankę. Może Wam posmakuje 🙂

SKŁADNIKI

  • filiżanka ryżu basmati
  • 10-15 pieczarek pokrojonych cienko w plastry
  • starta na tarce o grubych oczkach mała cukinia
  • kilka łyżek startego na tarce o grubych oczkach sera pecorino romano (kozi+owczy)
  • sól himalajska
  • domowe złociste masło ghee (opcjonalnie: oliwa extra virgin)
  • kurkuma, świeżo zmielony pieprz
  • ulubionezioła (mieszanka), np. tymianek, majeranek, oregano, bazylia, szałwia, mięta
  • świeże zioła, natka pietruszki lub szczypiorek do podania

Im więcej składników pochodzenia ekologicznego, tym zdrowiej 🙂

Ugotuj ryż na sypko (ok. 15 minut), doprawić go po kilku minutach gotowania solą i kurkumą. Pieczarki duś z solą i pieprzem oraz masłem ghee lub odrobiną oliwy (pieczarki puszczą sok, gdy przykryjemy patelnię na początku pokrywką). W osobnym rondlu podgotuj cukinię z ziołami, solą i pieprzem orz odrobiną ghee (chodzi o to, by odparować z niej częściowo wodę). Następnie połącz ryż, cukinie, pieczarki i starty ser pecorino w miseczce, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami – jeśli jeszcze potrzeba. Zapiekaj przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika ze świeżymi ziołami, szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Byle do wiosny!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s