Korzenna granola

W czasie zimowania zakopana pod kołdrą podjadam z miseczki granolę, popijam ciepłe kakao na mleku owsianym, oglądam komedie romantyczne i czytam lekkie powieści. A Wy jak radzicie sobie w tym sezonie? Poniżej prosty przepis na przetrwanie 🙂

SKŁADNIKI

  • szklanka płatków owsianych
  • po kilka łyżek pestek słonecznika, dyni, siekanych migdałów i orzechów laskowych
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • garść suszonych owoców żurawiny lub rodzynek sułtanek
  • kilka łyżek syropu klonowego
  • korzenne przyprawy: mielony cynamon, kardamon, goździki, anyż (wedle upodobania)
  • kilka łyżeczek roztopionego oleju kokosowego

Połącz w garnuszku olej z syropem klonowym (możesz też dodać odrobinę domowego ekstraktu waniliowego). Wszystkie suche składniki oprócz żurawiny / rodzynek oraz przyprawydokładnie wymieszaj i zalej mieszaniną oleju i syropu klonowego – najlepiej połączyć wszystko rękami lub dobrze wymieszać łyżką 🙂 Wyłóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie piekarnika. Granola będzie gotowa, gdy zacznie pięknie pachnieć i przyrumieni się. Po wyjęciu granoli pozwól jej trochę przestygnąć i dodaj suszone owoce.

Zaproś inne łasuchy na leniwe śniadanie lub podaj je do łóżka 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s