Truskawki z rumem i wanilią

W drodze do domu zatrzymuję się w warzywniaku, aby kupić truskawki. Zamiast koktajlu lub ciasta wieczorem przyrządzam deser na ciepło. Świetnie smakuje z domowymi lodami waniliowymi lub owczym jogurtem.

SKŁADNIKI:

  • 10-12 truskawek bez szypułek
  • laska wanilii
  • laska cynamonu
  • 2-3 ziarna kardamonu
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki rumu
  • listki świeżej mięty do przybrania

Pokrojone w plasterki truskawki podgrzewaj na wolnym ogniu w rondelku, dodając syrop klonowy, wanilię, cynamon, kardamon i zalewając rumem. Gdy trochę się pogotują i zmiękną, zdejmij z ognia, przelej deser do miseczek, udekoruj listkami mięty.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s