Clafoutis z rabarbarem i wiśniami

Do stworzenia tego aromatycznego deseru zainspirowała mnie Sarah Britton, która w swojej książce My New Roots podaje przepis na nietypowe clafoutis z morelami i rabarbarem. Tradycyjne francuskie clafoutis to puszyste ciasto na bazie jajek, masła i śmietany z dodatkiem sporej ilości świeżo wydrylowanych wiśni. Postanowiłam połączyć pomysł Sarah z francuską tradycją, a jednocześnie uprościć przepis, nie ujmując mu jednak czaru i wyjątkowego smaku. Sekretem tej wersji jest mleko kokosowe i cukier kokosowy. No i oczywiście pierwszy wiosenny rabarbar! Ponieważ sezon na wiśnie jeszcze przed nami, użyłam owoców z przetworów. Zeszłego lata zebrane na działce wiśnie zasypałam ksylitolem i dusiłam pod przykryciem, aż puściły sok. Wraz z sokiem przelałam je do słoików i położyłam do góry dnem. Nie trzeba było ich dodatkowo pasteryzować, wiśnie natomiast zachowały smak lata. Można oczywiście wiśnie zastąpić borówkami, suszoną żurawiną, rodzynkami, winogronami, jabłkami… właściwie dowolnymi owocami, na które akurat macie ochotę.

SKŁADNIKI:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • filiżanka odsączonych wiśni ze słoiczka
  • garść owoców suszonej żurawiny
  • 3/4 kubka mąki pszennej lub orkiszowej (w wersji bezglutenowej: 3/4 mąki migdałowej plus dwie łyżki mąki np. z brązowego ryżu)
  • 3/4 kubka cukru kokosowego
  • 2 duże jajka
  • 2 duże żółtka
  • olej kokosowy do natłuszczenia formy
  • mały kartonik pełnotłustego mleka kokosowego (150 ml)
  • szczypta soli himalajskiej
  • łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii

Natłuść formę do tarty o średnicy 24 cm, poukładaj na niej pokrojony w drobne plasterki rabarbar, wiśnie i żurawinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W tym czasie zmiksuj jajka, żółtka, mąkę, mleko kokosowe, wanilię ze szczyptą soli na gładką masę. Będzie miała piękny brązowy kolor i aromat kokosowy. Zalej owoce masą i wstaw do piekarnika na około 20-30 minut (zależnie od rodzaju piekarnika). Clafoutis będzie gotowe, gdy lekko się zarumieni, a w twojej kuchni rozniesie się cudowny zapach. Podawaj ciasto na ciepło!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s