Duszony szpinak z czosnkiem i prażonym sezamem

Co jakiś czas pojawia się na moim blogu antyprzepis – czyli potrawa tak prosta i szybka w przygotowaniu, że trudno mówić o sztuce kulinarnej. Każdej zimy towarzyszy mi prostota w kuchni, ale tym razem rozciągnęła się aż na soczystą wiosnę. Zresztą smakowite młode warzywa nie potrzebują specjalnej oprawy, dobrze smakują z jednym lub dwoma dodatkami, które wydobywają ich naturalne smaki oraz aromaty. Tak jest właśnie ze szpinakiem. Czy wciąż macie jakieś nieprzyjemne wspomnienia z dzieciństwa  z nim związane? Mam nadzieję, że dacie szpinakowi drugą szansę, naprawdę warto spróbować go w nowej odsłonie.

SKŁADNIKI

  • spory bukiet liści szpinaku
  • sól himalajka
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • 2-3 ząbki młodego wiosennego czosnku
  • kilka łyżek oliwy extra virgin
  • dwie łyżki niełuskanego sezamu

Po opłukaniu siekamy szpinak (wystarczą duże lub średnie kawałki), pozbywamy się łodyżek. Dusimy liście w dużym rondlu lub garnku z odrobiną wrzątku, doprawiamy oliwą, pieprzem, solą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Szpinak powinien kilkukrotnie zmniejszyć objętość. Będzie gotowy dosłownie po kilku minutach duszenia, powinien mieć jeszcze świeży zielony kolor. W małym rondelku prażymy sezam (na sucho). Podajemy szpinak na ciepło posypany prażonym sezamem. Doskonale pasują do niego ziemniaki w mundurkach, ryż basmati, kasza jęczmienna lub jaglana. Smacznej wiosny!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s