Placek ze śliwkami i nasionami chia

img_4057

W tym roku nasze dzikie śliwkowe drzewka na działce nie miały zbyt wielu owoców, ale i tak zrobiłam placek. Pachnie cynamonowo i nadaje się w sam raz na wczesno-jesienne łasuchowanie! Oczywiście pod warunkiem, że macie jajka od szczęśliwych kur i ekologiczną mąkę, bo bez tego… masz babo placek! Mi w każdym razie nie smakuje inna wersja ;). Nasiona chia to bogactwo błonnika, białka, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, kwasów Omega-3, a także witamin A, E i z grupy B. Dodaję je zwykle do owsianki lub płatków ryżowych na śniadanie, można z nich też zrobić pyszny pudding, miksując je z mlekiem roślinnym i wstawiając na kilka godzin do lodówki. Zajadajcie na zdrowie!

SKŁADNIKI:

  • 250 gram mąki orkiszowej
  • 150 gram brązowego cukru lub 130 gram ksylitolu
  • 1 płaska łyżeczka eko proszku do pieczenia (na bazie sody i winianu potasu)
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki nasion chia (w wersji wegańskiej zamiast jajek możemy użyć jeszcze dodatkowo 3 łyżeczek chia)
  • 2/3 filiżanki oleju słonecznikowego
  • pół łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii bourbon
  • 2 łyżki cynamonu
  • odrobina oleju kokosowego i mąki do foremki

img_4054

Zalewamy nasiona chia niecałą filiżanką wody i odstawiamy na dziesięć minut, aby utworzyły gęsty pudding. Można ten proces przyspieszyć, wkładając je do lodówki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem, jaja ucieramy z cukrem/ksylitolem, olejem i wanilią, a po chwili dodajemy do mokrej masy pudding z chia. W wersji wegańskiej pudding z chia zrobiony z odpowiednio większej ilości wody mieszamy z cukrem i olejem.

Ostrożnie mieszamy masę suchą i mokrą, aż doskonale się ze sobą połączą w gładkie ciasto. Do foremki na tartę wysmarowanej olejem kokosowym i wysypanej mąką wlewamy ciasto. Układamy na nim połówki śliwek. Można je dodatkowo posypać z wierzchu cynamonem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35-40 minut, aż ciasto się zarumieni.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s