Wzmacniająca zupa z warzyw

IMG_0182

Czasem potrzebuję na chwilę zwolnić… Idę wtedy do kuchni, powoli kładę na blacie wybrane warzywa i przyprawy, nastawiam wodę w garnku. Potrzebuję też pamiętać, żeby potem delektować się w spokoju świeżo przyrządzonym posiłkiem. To zupa przypominająca krupnik. Ugotowana według Pięciu Przemian wzmacnia nadwątlone ciężką pracą siły. Nie dajcie się nadchodzącej jesieni! Celebrujcie czas przy stole!

SKŁADNIKI:

  • 1 duży pomidor malinowy
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki + natka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • sól himalajska do smaku
  • zioła prowansalskie, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, świeży rozmaryn do przybrania

Do wrzątku (przemiana OGNIA, smak gorzki) wrzucamy pokrojone marchewki, korzeń pietruszki i seler, dodajemy oliwę i kaszę jaglaną (przemiana ZIEMI, smak słodki). Następnie dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, por w plasterkach, przyprawy i zioła za wyjątkiem kurkumy i rozmarynu (przemiana METALU, smak ostry). Solimy do smaku (przemiana WODY, smak słony). Wrzucamy do garnka pokrojonego pomidora i siekaną natkę pietruszki (przemiana DRZEWA, smak kwaśny). Jeśli lubimy, możemy też zupę doprawić sokiem z cytryny. Na koniec dosypujemy odrobinę kurkumy (przemiana OGNIA), która zabarwi zupę na piękny, żółty kolor. Gotujemy warzywa do miękkości. Podajemy ze świeżym rozmarynem (przemiana OGNIA).

Jeśli dzień jest chłodny, do zupy można dodać trochę tartego imbiru (w przemianie METALU).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s