Wegańskie gołąbki

IMG_1223

Młoda kapusta ostatnio króluje na naszym stole, a mi się przypomniało, że dwa lata temu mój mąż zrobił takie oto pyszne gołąbki. Potrzebne będą jedynie zewnętrzne, duże liście kapusty, a z tego, co zostanie, możecie zrobić danie jednogarnkowe, na przykład: https://vegetarianissima.wordpress.com/2014/05/25/moda-kapusta-z-warzywami/

A oto antyprzepis (bo jeśli chodzi o gołąbki, te lotne wolne stworzenia, panuje zupełna dowolność w doborze składników i dodatków).

SKŁADNIKI

6 liści kapusty

filiżanka ulubionego ryżu (wybrałabym basmati albo jaśminowy)

ulubione warzywa na nadzienie (np. pomidorki koktajlowe, marchewka, żółta i czerwona papryka, natka pietruszki, koperek, cukinia)

ulubione przyprawy i zioła (np. zioła prowansalskie, dalmatyńskie, kminek, cząber, tymianek, świeżo zmielony pieprz)

sól do smaku

oliwa z oliwek

domowy sos pomidorowy (doprawiony czosnkiem i ziołami, jeśli lubicie)

Do gorącej wody wrzucam ryż. Zwykle gotuję go w płaskim rondlu. Dodaję wody „na oko”, potem dorzucam pokrojone drobno warzywa, doprawiam oliwą, ziołami i solą. Na sam koniec posiekana natka pietruszki. Ryż jaśminowy i basmati szybko się gotują. Można zblanszować osobno warzywa, a potem wymieszać je z ryżem. Na koniec zawijam nadzienie w lekko podgotowane lub sparzone wrzątkiem liście kapusty. Gołąbki układam na dnie dużego garnka, zalewam sosem pomidorowym i duszę, aż kapusta zrobi się miękka.

Smakowitego popołudnia!

IMG_1226

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s