Omlet z cukinią

IMG_6539

Dziś będzie o patelniach… Pewnie czasem zastanawialiście się, dlaczego nie ma na tym blogu potraw smażonych. Gotuję, duszę, piekę, grilluję… a teraz jedynie od czasu do czasu smażę, jeśli najdzie mnie chętka na jajecznicę. Kilka lat temu pozbyłam się teflonowej patelni. Wiadomo, niezdrowa. Podobnie jak sam proces smażenia. W dużym rondlu ze stali nierdzewnej nie dało się zrobić naleśnika. Ale ostatnio w domu pojawiła się mała patelnia ceramiczna. Kusi… bo musi. Więc czasem sobie pozwalamy. A co!

SKŁADNIKI

2 miniaturowe cukinie (o średnicy ok. 2 cm)

2-3 kwiaty cukinii

1 pomidor typu lima lub malinowy

2 jajka

1 łyżeczka masła

1-2 łyżki oliwy

świeży tymianek

natka pietruszki

sól

Cukinie pokroić w plasterki, kwiaty można postrzępić na kawałeczki, poddusić w kilku łyżkach wody z oliwą. Dodać tymianek, sól, pokrojone pomidory i dusić do miękkości (najlepiej, żeby cukinie były wciąż jeszcze jędrne). Na tym etapie można dołożyć na patelnię trochę masła. Jajka rozbełtać w kubeczku, zalać warzywa masą jajeczną. Na koniec dodać 1 łyżkę siekanej natki pietruszki. Smażyć, aż jajka się zetną (można przykryć omlet pokrywką, wtedy proces trwa krócej).

Alternatywnie: zamiast warzyw można zrobić omlet z borowikami (wystarczą 2-3 dorodne grzyby). Uwielbiam!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s