Greckie smaki

IMG_6268

Co jedliśmy w Grecji niemal codziennie? Oczywiście grecką sałatkę! Niektórzy mówią, że jej sekretem są marynowane w solance kapary (nie tylko owoce, ale całe gałązki wraz z liśćmi). Myślę, że równie ważne są pyszne, czarne oliwki kalamata. Greckie warzywa dojrzewają w pełnym słońcu, co sprawia, że nigdzie indziej nie smakują tak dobrze. Czerwona cebula, zielona papryka, pomidory, ogórki, pokrojone i zwieńczone ogromnym kawałkiem sera feta… Wciąż zajadamy się grecką sałatką, oszczędzając kapary przywiezione w słoiczku.

IMG_5824

Grecja to kraj kulinarnych inspiracji, również jeśli chodzi o desery. Są proste, a jednak brzmią naprawdę wyrafinowanie. Jogurt z miodem i listkiem mięty. Świeże pieczone figi w winie z miodem, doprawione wodą pomarańczową.  Do moich odkryć należy syrop migdałowy o nazwie soumada, lokalny przysmak na jednej z wysp. Rozcieńcza się go z wodą w proporcjach 1/5 syropu na 4/5 wody. Powstaje mętny, biały jak kokosowe mleko napój… Smakuje bosko, to istna ambrozja!

IMG_6340

Oczywiście naszym zwyczajem w podróż zabraliśmy też maleńką, jednopalnikową kuchenkę, na miejscu zakupiliśmy butle i przyrządziliśmy kilka smakowitych posiłków. Najbardziej smakował mi ryż basmati gotowany z czerwoną soczewicą i warzywami (cukinia, żółta papryka, czerwona cebula), doprawiony czosnkiem, oliwą, pestkami słonecznika i lokalnymi ziołami. Tribi, czyli odmiana dziko rosnącego majeranku, w niczym nie przypomina tego, co można wyhodować w Polsce… Pachnie naprawdę mocno, a listki są ostro zakończone i intensywnie zielone. Tribi nadaje niespotykany smak greckiej sałatce, ale dobrze smakuje też w potrawach duszonych, pieczonych i gotowanych.

IMG_5593

Tuż przed naszym namiotem rosła dzika lawenda (niejadalna, ale nadaje się jako zapach do szafy z ubraniami), tribi i aromatyczny, różowo kwitnący tymianek. Zrobiłam zapasy i teraz przypominamy sobie wyspiarskie smaki…

IMG_5772

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s