Sałatka z rukolą i czerwoną porzeczką

DSCF2224

Moje porzeczki długo czekały na krzaku. Trafiły do sałatki, zostały zjedzone na surowo, część ugotowałam z miodem (w sam raz do porannej owsianki lub płatków ryżowych). Rukola przetrwała suszę. Mięta pleni się wszędzie bez względu na pogodę. Ta letnia sałatka poprawia humor. Orzechowy, gorzkawy smak liści i odrobinę kwaśno-słodkiego akcentu czerwonych owoców…

SKŁADNIKI

garść czerwonych porzeczek

dwie garście rukoli (w mojej sałatce były dwa rodzaje)

kilka liści sałaty masłowej

listki mięty do ozdoby

2-3 gałązki koperku

1 pomidor malinowy

2 łyżki oliwy

ocet balsamiczny (opcjonalnie)

DSCF2228

Liście sałaty i rukoli porwać, koperek posiekać, pomidora pokroić, całość wymieszać z oliwą  i posypać porzeczkami. Czerwone z zielonym to boskie połączenie! Odkryłam jeszcze jedną, fantastyczną opcję dzień po zrobieniu tej sałatki: zamiast octu balsamicznego można dodać własnoręcznie zrobiony sos. W tym celu gotujemy do miękkości garść porzeczek z niewielką ilością miodu lub brązowego cukru. Po przestygnięciu możemy dodać trochę powstałego na dnie rondelka syropu do sałatki. A dla zwolenników francuskich połączeń (French Connection 🙂 ) polecam dołożyć kilka kawałków pleśniowego sera, który w połączeniu z rukolą i porzeczkowym sosem staje się po prostu boski.

Pycha!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s