Zapiekanka z młodymi patisonami

IMG_5450

Wczoraj w warzywniaku zachwyciły mnie młodziutkie, żółte patisony. Wyglądały jak miniaturowe spodki kosmiczne. Jeden mieści się w zaciśniętej dłoni… kulinarne cudo! W smaku przypominają małe, soczyste cukinie. Postanowiłam, że je zgrilluję z innymi warzywami. Już za tydzień będziemy gotować na greckiej wysepce i próbować lokalnych smakołyków… a w mojej kuchni śródziemnomorski sezon w pełni!

SKŁADNIKI

1 czerwona cebula

1 bakłażan

około o,5 kg patisonów

2 pomidory malinowe

2-3 średniej wielkości ziemniaki

kilka łyżek oliwy z oliwek extra vergine

sól himalajska do smaku

zioła prowansalskie

natka pietruszki i dowolne świeże zioła (dodane tuż przed podaniem)

Bakłażana, ziemniaki, pomidory i część patisonów pokroić na plasterki (te mniejsze można upiec w całości), cebulę cienko posiekać. Wymieszać warzywa w naczyniu żaroodpornym, dodać trochę zimnej wody na dno naczynia, polać całość oliwą i doprawić ziołami i solą. Piec w temperaturze 200 stopni przez około godzinę, aż warzywa zmiękną i się zarumienią. Podawać z natką pietruszki i ulubionymi świeżymi ziołami. Opcjonalnie: pod koniec pieczenia można dodać kilka kawałków oryginalnego sera feta. I będzie już naprawdę grecko, nawet jeśli w najbliższym czasie nie wybieracie się na wakacje 🙂

SMACZNEGO!

Reklamy

2 thoughts on “Zapiekanka z młodymi patisonami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s