Uroki prostoty

IMG_4702

To będzie antypost kulinarny. Dla tych, którzy obsesyjnie się bronią: „Nie umiem gotować!”, „Nie lubię gotować!” oraz – najmocniejszy argument – „Nie mam czasu gotować!”

Naprawdę nie masz czasu? Sprawdź, ile zajmie Ci zejście do baru szybkiej obsługi, odstanie w kolejce kilku minut i powrót za biurko z ciężkim brzuchem. A może będziesz też musiał(a) pobiec do pobliskiej apteki po tabletki na niestrawność? Mam dla Ciebie dobrą wiadomość: tej wiosny zaczynam na blogu mini kurs dla początkujących i opornych. Uwierz mi, przez wiele lat też nie cierpiałam gotować i czasami bardzo mi się nie chce. Ale nic nie zastąpi domowego, własnoręcznie przygotowanego jedzenia.

BACK TO BASICS

czyli fasolka szparagowa z prażonym sezamem

Trzeba ją wcześniej obrać? Jeśli bardzo nie masz na to ochoty, po prostu odpuść sobie, zalej ją zimną wodą i ugotuj. Młodej fasolce wystarczy 15-20 minut gotowania. Upraż sezam w rondelku, posyp nim fasolkę, polej kilkoma łyżkami oliwy i udekoruj ulubionymi ziołami. Za mało? Wrzuć do drugiego garnka młode, wyszorowane ziemniaki. Twój żołądek potrzebuje tylko tyle pokarmu, ile mieści się w dwóch zaciśniętych pięściach. Będzie Ci naprawdę wdzięczny za pożywienie, które jest lekkostrawne i bardzo proste.

Pozwól sobie na to. I zobacz, jak Twoi współpracownicy z zazdrością patrzą, gdy wyciągasz termos z własną, aromatyczną zupą i pudełko soczystej sałatki. Ich przygotowanie zajmie o wiele mniej czasu, niż Ci się początkowo wydaje.

IMG_4583

POWODZENIA W KULINARNYCH ODKRYCIACH!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s