Jaglanka z młodymi warzywami

IMG_4724

Kasza jaglana, jak wiadomo, to królowa zimy. Marchewki są jednak młodziutkie, a do tego świeże zioła, które się dopiero co zazieleniły na grządce. Seler wygląda jak maluszek, ma większą grzywę niż główkę. Pietruszka cienka jak palec, a jej natka również się nam przyda. Smukły, zielonooki por i prażony, smakowity słonecznik. Ale to do Was należy wybór, co dodać do tej wspaniałej kaszy. To tylko propozycja:

2-3 młode marchewki

1-2 pietruszki (korzeń + natka)

1 seler razem z nacią

1 por

1 filiżanka kaszy jaglanej

świeże zioła (np. majeranek, oregano, mięta, rozmaryn, szałwia)

suszone zioła dalmatyńskie (opcjonalnie)

sól do smaku

kilka łyżek oliwy

2-3 łyżki ziaren słonecznika

kilka kropel soku z cytryny

IMG_4722

Do gorącej wody wrzucamy kaszę (można ją też wcześniej podprażyć i zalać wrzątkiem). Dodajemy oliwę, pokrojone marchewki, seler z posiekaną nacią, korzeń pietruszki i uprażone bez tłuszczu ziarna słonecznika. Doprawiamy suszonymi i świeżymi ziołami. Dodajemy sól do smaku i dolewamy zimnej wody, jeśli to konieczne. Kasza jaglana pije dużo wody; trzeba się nauczyć, jak ją gotować – to zajmuje trochę czasu :). Na koniec, gdy kasza już jest prawie ugotowana, a warzywa miękkie (po około 15-20 minutach), dodajemy posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Dekorujemy świeżymi ziołami i podajemy na ciepło. Wiosenna jaglanka najlepiej smakuje mi na balkonie. A na deser lemoniada z kwiatów dzikiego bzu. Przepis znalazłam na moim ulubionym wegańskim blogu: http://golubkakitchen.com/2014/05/elderflower-lemonade.html

A jeśli masz jeszcze ochotę na coś słodkiego, spróbuj ciasta z kwiatami czarnego bzu, które wymyśliłam zeszłej wiosny:

https://vegetarianissima.wordpress.com/2013/06/02/babka-z-kwiatami-dzikiego-bzu/

Miłego łasuchowania!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s