Bezglutenowe ciasto z truskawkami i rabarbarem

IMG_4703

Po prostu hit! Tak się obawiałam, że mi nie wyjdzie… a wyszło złociste, rumiane, pachnące i (co najważniejsze) smakowite. Pół foremki znikło „w try miga”. Gdy zapytałam męża, czy jeszcze coś zostanie po moim powrocie z wieczornych zajęć tanecznych, odpowiedział zdecydowanie: „Nie.” Najszybciej zjedzone ciasto minionego tygodnia! 🙂

SKŁADNIKI

150 g mąki jaglanej

6 łyżeczek mąki migdałowej

1 płaska łyżeczka eko proszku do pieczenia na bazie sody

1 filiżanka oleju słonecznikowego lub kokosowego

pół łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii

5 płaskich łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu

1 łyżka płynnego miodu (opcjonalnie)

4 jajka (żółtka oddzielone od białek)

12 truskawek

1 pęd rabarbaru

2 łyżeczki jagód goji

do nasmarowania / wysypania foremki: odrobina oleju kokosowego i mąki migdałowej

IMG_4710

Zmiksuj żółtka z cukrem, dodaj olej, ekstrakt z wanilii, ewentualnie miód i wymieszaj dobrze, aż staną się gładką masą. Ubij białka na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej do niej masę z żółtek, dobrze wymieszaj. Na koniec połącz masę z pianą z białek. Wysmaruj olejem foremkę i wysyp ją mąką. Wlej ciasto, ułóż na nim truskawki, rozsyp kawałki pokrojonego rabarbaru, udekoruj jagodami goji. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło. Mąka jaglana i migdałowa są słodkie same w sobie – możesz też poeksperymentować i zrobić ciasto zupełnie bez cukru, ewentualnie dodać do masy jajecznej rozgniecionego banana.

IMG_4701

Bezglutenowe popołudnie przez Tobą. Miłego łasuchowania!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s