Młoda kapusta z warzywami

IMG_4570

Oto jest. Panna Kapusta o Zielonych Fałdach. Wiosenny samograj. W sam raz na zupę krem albo danie jednogarnkowe. Najlepiej w roli głównej i jak najprościej.

SKŁADNIKI

2-3 młode marchewki

2 pory

kilka gałązek natki pietruszki i koperku

2 pomidory (mogą być ze słoika wraz z odrobiną sosu)

zioła dalmatyńskie, liść laurowy, ziele angielskie

2-3 łyżki oliwy

sól do smaku

Drobno szatkujemy kapustę, zalewamy ją około pół litra wrzącej wody i dusimy pod przykryciem. Dodajemy oliwę i pokrojone drobno marchewki, potem doprawiamy ziołami. Zioła dalmatyńskie odkryłam niedawno, ale mieszankę można zrobić samodzielnie: oregano, bazylia, majeranek, tymianek, szałwia, rozmaryn, cząber. Zioła i przyprawy są po to, by kapusta była lżej strawna, ale dodajemy ich tyle, ile lubimy. Potem solimy do smaku i dorzucamy pokrojone pomidory. Warzywa dusimy do miękkości (około pół godziny). Podajemy ze świeżą natką pietruszki i koperku. Kapusta z warzywami pasuje do ziemniaków w mundurkach… jak ulał 🙂

Reklamy

One thought on “Młoda kapusta z warzywami

  1. Pingback: Wegańskie gołąbki | Vegetarianissima

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s