Cykoriowe mocaccino

IMG_4290

Potrzebujesz przerwy? Wciąż chce Ci się spać? A może masz po prostu ochotę na coś pysznego?

Prażone korzenie cykorii to świetna alternatywa dla prawdziwej kawy. Moim zdaniem cykoriowa kawa smakuje lepiej, a poza tym jest zdrowa. Wystarczy jedna łyżeczka korzeni cykorii i wrzątek. A co zrobić, żeby była jeszcze smaczniejsza?

  • Zagotuj w garnuszku owsiane lub migdałowe mleko z łyżeczką kakao, dosłodź miodem do smaku i dodaj do kawy. To wersja dla wielbicieli cafe mocha – z czekoladowym posmakiem. Za inspirację dziękuję mojemu mężowi 🙂
  • Moja przyjaciółka Julianna dodaje do cykoriowej kawy płaską łyżeczkę oleju kokosowego i blenduje napój, aż pojawi się na nim aromatyczna, lekka pianka. Cykoriowe cappuccino! Wegańska, bezglutenowa i przede wszystkim bez kofeiny.
  • Pobaw się z przyprawami – dodaj odrobinę cynamonu, kardamonu, goździków albo gałki muszkatołowej. Stwórz swoją własną kawę…

IMG_4287

A coffee break without coffee.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s