Kokosanki bezglutenowe

IMG_3390

Oto deser dla łasuchów, którzy uwielbiają wiórki kokosowe oraz dla osób z różnych przyczyn unikających glutenu i cukru.

SKŁADNIKI

  • 1 garść rodzynek
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 5 czubatych łyżek oleju kokosowego tłoczonego na zimno
  • 2 jajka
  • sok z połówki niewoskowanej cytryny (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki eko proszku do pieczenia na bazie sody (opcjonalnie)

Olej kokosowy powinien mieć płynną konsystencję – możesz go przełożyć do garnuszka i delikatnie podgrzać na małym ogniu, aż się rozpuści. Rozbełtaj jajka, dodaj do nich przestudzony olej kokosowy i dobrze wymieszaj. Dodaj sok z cytryny (możesz też zetrzeć skórkę, aby kokosanki nabrały wspaniałego aromatu). Wmieszaj mąkę wraz z sodą i utrzyj wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodaj rodzynki. Mąka kokosowa jest słodka, podobnie rodzynki,więc w przepisie nie ma cukru. Jeśli jednak chcesz, możesz dodać do masy łyżeczkę miodu.

Przełóż masę do kokilek. Przy zapiekaniu najprościej użyć papierków do muffinek, wtedy kokosanki zachowują w miarę zbitą konsystencję i łatwiej jest je też potem wyjąć z kokilek. Zapiekaj w 180 stopniach, aż ciasteczka zrumienią się na wierzchu (około 20-30 minut). Smacznego!

Reklamy

One thought on “Kokosanki bezglutenowe

  1. Pingback: Słodki napój chai | Vegetarianissima

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s