Jednogarnkowce

IMG_3314

Jestem z natury dość leniwym kucharzem. Po co gotować różne rzeczy w osobnych garnkach, skoro jesienią najlepiej nasycić się mieszanką typu „wszystko zdrowe w jednym”? A czasami przy okazji odkryć nowe, ciekawe połączenia. Oj, to danko nie jest ani szczególnie wyszukane, ani odkrywcze. Ale gdy przestawiliśmy już zegarki na czas zimowy i wracamy nocą do domu, pewnie nie będziemy mieć ochoty na wydziwianie.

CO MOŻNA WRZUCIĆ DO JEDNEGO GARNKA?

2 małe cukinie

2 średnie ziemniaki

pół czerwonej papryki

1 marchewka

2 garście fasolki szparagowej

kilka brukselek

2-3 rozgniecione ząbki czosnku

kilka łyżek oliwy

natka pietruszki

kilka szczypt soli morska

suszone zioła: majeranek, oregano, bazylia

świeże zioła z doniczki na oknie: tymianek, rozmaryn, majeranek

IMG_3317

W garnku lub dużym rondlu zagotowujemy mniej więcej filiżankę wody. Wrzucamy do wrzątku pokrojoną brukselkę, ziemniaki, marchewkę, cukinię i paprykę. Dodajemy kilka łyżek oliwy. Wyciskamy czosnek, mieszamy i dusimy na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Dodajemy suszone zioła. Następnie dodajemy podgotowaną fasolkę i solimy do smaku. Można też dodać odrobinę zimnej wody, jeśli warzywa już pochłonęły poprzednią porcję. Dusimy warzywa do miękkości. Podajemy posypane natką pietruszki i świeżymi ziołami. Można oprószyć danie startym serem pecorino.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s