Zupa dyniowa

IMG_3230

I znowu czas na rozgrzewanie się. Leniwe wieczory z kubkiem gorącej zupy. Pod kocem, z książką, z kotem na kolanach. Przy okazji kilka słów na temat kuchni według Pięciu Przemian. Chodzi o to, żeby wszystkie smaki się przenikały, a potrawa stanowiła zrównoważony, pełnowartościowy posiłek. U mnie zawsze bywa prosto – a więc jest żywioł pierwszy – OGIEŃ (czyli gorąca woda, smak gorzki), do której wrzucam słodkie warzywa (ZIEMIA), doprawiam smakiem ostrym (METAL) i słonym (WODA), a na koniec skrapiam całość cytryną lub dodaję czegoś zielonego – np. natkę pietruszki (żywioł: DRZEWO, smak kwaśny). Po miesiącu takiego gotowania robi się… jeszcze prościej. Kwestia praktyki 🙂

SKŁADNIKI

1 mała dynia hokkaido (lub 1/2 dużej zwykłej dyni)

2-3 średnie ziemniaki

2-3 łyżki oliwy

1 cebula lub 1 por

tymianek świeży lub suszony

sól morska do smaku

sok z 1 pomarańczy i 1/2 cytryny

Pokrój ziemniaki i dynię w kostkę (dyni hokkaido nie trzeba nawet obierać), wrzuć do  gorącej wody, dodaj oliwę. Wrzuć pokrojonego w plasterki pora lub poszatkowaną drobno cebulę. Dopraw tymiankiem (możesz też dodać odrobinę zmielonego pieprzu), posól do smaku. Dodaj sok z cytryny i pomarańczy. Gotuj, aż warzywa zmiękną (około 20 minut). Podawaj z natką pietruszki i grzankami.

Wersja alternatywna zamiast tymianku: pieprz i gałka muszkatołowa. Bez soku z pomarańczy zupa również jest smaczna.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s