Zupa jesienna

IMG_3068

Jeszcze rośnie moja ulubiona fasolka szparagowa, zielona, żółta… Dodaję do niej inne kolory – czerwony, biały. Garnek ledwie mieści obfitość wczesnojesiennych warzyw. Zupa bulgocze pod pokrywką, a ja czekam, oblizując łyżkę.

SKŁADNIKI

około pół kilo zielonej lub żółtej fasolki (albo mieszanka obu)

2-3 marchewki

1-2 pietruszki i/lub pasternaki

1 czerwona papryka

2 ziemniaki (opcjonalnie)

1 seler z nacią

4-5 średnich pomidorów

1 por

2-3 rozgniecione ząbki czosnku

natka pietruszki

2 łyżki oliwy i łyżeczka oleju kokosowego

przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, kolorowy pieprz w kulkach, sól do smaku, ulubione zioła (np. prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia)

świeże zioła do przybrania

Do garnka z  gorącą wodą wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, marchewkę, korzeń pietruszki / pasternak i seler z kawałkiem naci. Wlej oliwę i olej kokosowy. Następnie dodaj pokrojonego w plasterki pora, rozgniecione ząbki czosnku, majeranek / tymianek / bazylię, zioła prowansalskie, listek laurowy, pieprz w kulkach i ziele angielskie. Na koniec dorzuć pokrojoną w kawałki fasolkę, dosól do smaku. Po około 10 minutach dodaj jeszcze pokrojone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Gotuj warzywa do miękkości (w sumie około 20-25 minut), aż smaki się przenikną. Podawaj ze świeżymi ziołami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s