Ciasto brzoskwiniowo-lawendowe

IMG_3054

Lato minęło… a ja chcę jeszcze przez chwilę się nim cieszyć. Sięgam po suszoną lawendę, zrywam ostatnie kłoski z krzewu na działce, który ponownie zakwitł mimo nocnych chłodów i deszczu. Wybieram najdojrzalsze brzoskwinie, ich sok brudzi mi palce. Może też chcesz przedłużyć lato?

SKŁADNIKI NA PRZEDŁUŻENIE LATA

2 dojrzałe brzoskwinie

1,5 filiżanki mąki (pszenna ekologiczna 550 lub pełnoziarnista)

1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia na bazie sody (np. Biovegan)

4 jajka

pół filiżanki oleju słonecznikowego

pół filiżanki cukru trzcinowego

kwiaty z 3-4 kłosów suszonej lawendy (jeśli to możliwe, można dodać 2-3 szczypty świeżych kwiatów i kilka kropli jadalnego olejku lawendowego bio)

do wysmarowania formy: olej kokosowy i ekologiczna bułka tarta

Utrzyj jajka z cukrem, następnie wymieszaj masę z olejem. Dodaj olejek lawendowy. Jeśli nie masz olejku i świeżych kwiatów lawendy, możesz na tym etapie dodać 1-2 łyżeczki lawendowego miodu. Wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i suszone kwiaty lawendy. Całość wymieszaj na gładką masę. Wlej ciasto do wysmarowanej formy na tartę. Pokrojone w paski brzoskwinie ułóż na cieście, lekko je w nim zanurzając. Posyp ciasto świeżymi (lub suszonymi) kwiatami lawendy. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, aż ciasto zarumieni się na powierzchni.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s