Bakłażany z jarmużem

IMG_2071

Wyjeżdżamy nad morze, gdzie będę musiała się obejść bez mojej dwunastometrowej kuchni, poręcznych akcesoriów i ukochanego piekarnika. Mimo upałów rozgrzewam go prawie codziennie, zapiekam owoce i warzywa, aż nagle w domu robi się 50 stopni Celsjusza… Ufff. A jednak uwielbiam piec, więc chcę się „napiec” na zapas, zanim wyląduję na kempingu i będę próbować coś ugotować na małym palniku gazowym 🙂

Bakłażany z jarmużowym farszem to przepis sprzed lat, który stworzyła Dorota Biały. A oto moja własna wegańska wariacja na ten temat.

SKŁADNIKI

  • dwa średnie bakłażany
  • 4 duże pomidory
  • bukiet liści jarmużu (około 20 sporych liści)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz i majeranek do smaku
  • ulubione świeże zioła (np. bazylia, tymianek, rozmaryn)
  • 3-4 rozgniecione ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki mąki migdałowej (opcjonalnie)
  • kilka kropel soku z cytryny

IMG_2068

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Pokrój bakłażany w podłużne plastry. Rozłóż na blasze papier do pieczenia, ułóż na nim bakłażany, skrop oliwą i piecz, aż zrobią się miękkie (około 25 minut lub dłużej). Można skorzystać również z opcji grillowania.

W tym czasie przygotuj farsz. Wlej niecałą filiżankę wrzątku na patelnię, dodaj kilka łyżek oliwy i posiekany drobno jarmuż (usuń zbyt duże łodygi). Duś pod przykryciem przez kilka minut. Możesz dodać mąkę migdałową (zmielone migdały), które sprawią, że farsz będzie gęstszy, ale nie jest to konieczne. Dodaj zmiażdżony czosnek, pieprz, majeranek i świeże zioła. Następnie dodaj sól do smaku, posiekane pomidory i kilka kropel soku z cytryny. Duś wszystko do miękkości.

Kopia IMG_2070

Wyjmij z piekarnika bakłażany. Do każdego z nich nałóż trochę farszu i delikatnie zawiń (możesz użyć wykałaczek, żeby całość lepiej się trzymała). Ułóż bakłażany z farszem w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez około pół godziny. Danie jest właściwie gotowe bez zapiekania, ale zapieczone smakuje jeszcze lepiej. Podawaj bakłażany z siekaną pietruszką. Można też je posypać uprażonymi orzechami piniowymi.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s