Wegańskie crumble z owocami

IMG_1608

Owocowy sezon w pełni. Uwielbiam smak jeszcze ciepłego crumble – rozpływające się w ustach jagody, truskawki, maliny, porzeczki… A jak zrobić kruszonkę bez masła i mąki, zupełnie wegańską i bezglutenową? To było olśnienie. Zmieszałam mąkę migdałową (lub zmielone migdały, jak kto woli) z kilkoma łyżeczkami oleju kokosowego.

SKŁADNIKI

  • dowolne owoce w dowolnych proporcjach (np. po filiżance jagód, malin, agrestu, czerwonych lub czarnych porzeczek; w moim crumble były też truskawki)
  • kilka łyżeczek oleju kokosowego
  • 1/2 filiżanki mąki migdałowej
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie, w zależności od tego, ile mamy kwaśnych owoców)

Owoce połóż w formie na tartę. Wymieszaj mąkę migdałową z cukrem i olejem kokosowym (powinien mieć taką konsystencję jak masło nadające się do smarowania – nie zastygły na kamień, ale też nie zupełnie rozpuszczony). Posyp owoce kruszonką i wstaw crumble do piekarnika na pół godziny (180 stopni). Ten zapach jest… bossski!

IMG_1606

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s