Ciasto morelowo-truskawkowe

IMG_1592

Jeszcze chwilka i znikną… truskawki. Ale pojawiają się morele, brzoskwinie, wiśnie, agrest, jagody, porzeczki. Nie nadążam z wrzucaniem przepisów na bloga i nawet teraz przemykam się tu ukradkiem, między jedną piosenką a tańcem. Na szczęście zdjęcia zrobiłam wcześniej 🙂

IMG_1595

Ciasto morelowo-truskawkowe to samograj, nie istnieje właściwie przepis… Wrzucam składniki bez zastanowienia – do truskawek pasują zwykle cynamon, wanilia i migdały.

  • 200 gram mąki (np. pszenna ekologiczna 550)
  • 3 jajka
  • łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody lub ekologicznego proszku do pieczenia na bazie sody
  • 3/4 filiżanki oleju słonecznikowego lub 7-8 łyżek oleju kokosowego (najlepiej pachnącego, wytłaczanego na zimno; olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze powyżej 25 stopni, co nie powinno w upały stanowić problemu:) )
  • 100 gram cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • truskawki (około 15-20 sztuk :) )
  • morele (1-2 sztuki)
  • bułka tarta do wysmarowania foremkę na tartę
  • płatki migdałowe do dekoracji

IMG_1598

Zmiksuj jajka z olejem i cukrem, dodaj miód i dobrze wymieszaj. Wmieszaj mąkę z sodą i cynamonem. Nasmarowaną olejem foremkę wysyp bułką tartą, ułóż na niej pokrojone truskawki i morele. Zalej ciastem, udekoruj płatkami migdałowymi. Piecz w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie lekko chrupkie i brązowe na wierzchu (czyli około 40 minut).

STRAWBERRY FAREWELL 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s