Zupa krem z cukinii

IMG_1329

Za chłodno na chłodnik. Ale na ciepłą zupę zawsze mam ochotę, bez względu na pogodę. Potrzebne Ci będą:

  • 2 cukinie
  • 1 kilogram ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • świeży estragon, oregano i tymianek
  • suszony majeranek
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny

Do gorącej wody wrzuć obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojone w kostkę cukinie. Dodaj oliwę i olej kokosowy. Wmieszaj wyciśnięty czosnek, dopraw świeżymi ziołami, dodaj suszony majeranek, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Na koniec dodaj kilka kropli soku z cytryny – a wtedy potrawa, zgodnie z wytycznymi gotowania w/g 5 Przemian,  wzmocni Twój woreczek żółciowy i wątrobę. Gotuj około 20 minut. Zblenduj zupę na krem. Możesz doprawić ją świeżą pietruszką albo szałwią.

Podawaj zupę z domowym żytnim chlebem lub grzanką. Tak, tak, na moim chlebie prawdziwy smalec w postaci oleju kokosowego z tymiankiem i szałwią 🙂 A na deser zmiksowane w blenderze truskawki z listkiem mięty. Wczesne lato na talerzu.

PS To, co pływa w zupie  (oprócz niezmiksowanych ziemniaków) to kawałeczki koziego, pleśniowego sera. Nie mogłam się wczoraj powstrzymać…

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s