Ryż z truskawkami

 ryż z truskawkami

Co by tu jeszcze zrobić, póki sezon truskawkowy w pełni? Dziś zaserwowałam Kasi bezglutenowe babeczki z mąki migdałowej, kokosowej i quinoa, z polewą truskawkową i kawałkami owoców. Robiąc je, zupełnie jednak  nie zwracałam uwagi na proporcje składników (cały czas rozmawiałyśmy), a potem zjadłyśmy babeczki, zanim przyszło mi do głowy zrobienie zdjęcia… Dziś będzie więc ulubione danie mojego męża – ryż z owocami.

IMG_1222

Filiżankę ryżu brązowego okrągłego wrzuć do gorącej wody. Gotujemy około 30 minut. Jeśli wybierzecie ryż basmati – wystarczy 15 minut gotowania. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Po ugotowaniu ryż przełóż do naczynia żaroodpornego. Wmieszaj 1-2 łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie), dodaj zamoczone wcześniej rodzynki (około pół filiżanki), dopraw  miodem i cynamonem do smaku, dodaj dwie filiżanki truskawek (lub innych owoców sezonowych, np. malin, jagód) i dwa duże starte jabłka. Wszystko dobrze wymieszaj. Zapiekaj około 30 minut w naczyniu żaroodpornym z przykrywką.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s