Dziki ryż z pieczonym porem

IMG_1341

A gdyby tak coś na dziko? Wrzuć do wrzącej wody dwie filiżanki czarnego, ekologicznego ryżu i gotuj przez około 25 minut. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przełóż ugotowany ryż do naczynia żaroodpornego. Dodaj kilka łyżek oliwy, dwa pokrojone w talarki pory, dwa wyciśnięte ząbki czosnku i dobrze wymieszaj. Dopraw suszoną bazylią i tymiankiem. Dodaj sól morską do smaku. Zapiekaj przez około pół godziny w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Podawaj z koperkiem i/lub ulubionymi  świeżymi ziołami. Serwuję czarny ryż, a potem słyszę od męża, wspominającego dawne, stare nie-wege czasy: Smakuje jak najlepsza kaszanka!

To chyba jest pochwała, nie?…

Reklamy

3 thoughts on “Dziki ryż z pieczonym porem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s