Truskawki w cieście

IMG_1228

Za co najbardziej lubię czerwiec? Za wrzaski jaskółek, kwitnące lipy, nagrzane powietrze i truskawki. Zmiksowane w postaci koktajlu (mleko, nawet ryżowe czy owsiane, jest zupełnie zbędne), dodawane do ryżu na słodko i zapiekane w cieście. To truskawki są na pierwszym miejscu.

IMG_1221

Na razie wciąż eksperymentuję i szukam sposobu na ciasto do truskawek. Chyba jednak najlepiej smakują mi na surowo 🙂

 TRUSKAWKI W CIEŚCIE NA DWA SPOSOBY

IMG_1139

Waniliowo-cynamonowe 

  • 120 gram mąki (pszenna ekologiczna 550)
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej z prawdziwej wanilii
  • 1 płaska łyżeczka sody lub ekologicznego proszku do pieczenia na bazie sody
  • 4 łyżki oleju kokosowego (najlepiej pachnącego, wytłaczanego na zimno)
  • 100 gram cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • truskawki (około 30 sztuk :))
  • bułka tarta do wysmarowania foremkę na tartę
  • płatki migdałowe do dekoracji

Zmiksuj jajka z cukrem, dodaj mąkę, cynamon i sodę, dobrze wymieszaj. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i wymieszaj całość. Wysmaruj odrobiną oleju kokosowego ceramiczną formę na tartę i wysyp bułką tartą. Ułóż umyte, niepokrojone truskawki, zalej ciastem. Ciasto ma raczej rzadką konsystencję. Posyp płatkami migdałowymi. Zapiekaj w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut. Najlepiej smakuje jeszcze tego samego dnia, polane koktajlem ze zmiksowanych truskawek.

IMG_1238

Czekoladowo-kokosowe

  • 50 gram mąki kokosowej
  • 100 gram mąki pszennej ekologicznej 550
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej z prawdziwej wanilii
  • 1 płaska łyżeczka sody lub ekologicznego proszku do pieczenia na bazie sody
  • 5 łyżeczek oleju kokosowego (najlepiej pachnącego, wytłaczanego na zimno)
  • 100 gram cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki prawdziwego kakao
  • truskawki (około 25 sztuk 🙂)
  • bułka tarta do wysmarowania foremkę na tartę

Zmiksuj jajka z cukrem, dodaj mąkę kokosową i pszenną, kakao i sodę, dobrze wymieszaj. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i wymieszaj całość. Wysmaruj odrobiną oleju kokosowego ceramiczną formę i wysyp ją bułką tartą. Ułóż umyte, przepołowione truskawki i zalej ciastem (dość gęstym). Zapiekaj w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.

IMG_1236

Wygląda, jakby ktoś je postrzelił, no nie?

Jakiś namiętny wielbiciel truskawek, który grasuje w naszej kuchni…

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s