Babka z kwiatami dzikiego bzu

IMG_0989

Właśnie rozkwita w parkach, sadach, lasach i na łąkach. Dziki bez czarny, którego owoce nie nadają się do spożycia na surowo, ale można z nich robić soki, dżemy i kisiele. Białe kwiaty stosowane są od wieków w ziołolecznictwie, działają napotnie, przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Rok temu odkryłam, że w krajach skandynawskich robi się z nich pyszny, słodkawy napój. Spróbowałam zrobić własny, zalewając świeże kwiatostany wrzątkiem i dodając cukru trzcinowego. A tej wiosny postanowiłam upiec babkę z czarnym bzem. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, choć zaznaczam, że smak jest dość specyficzny.

IMG_0985

SKŁADNIKI

a) Macerat z kwiatów czarnego bzu

  • garść kwiatów czarnego bzu (powinny być zbierane świeże, nie przekwitłe; potrzebne jest około 8-10 gałązek)
  • łyżeczka prawdziwej esencji waniliowej (np. Marks & Spencer)
  • sok z 2 cytryn
  • około 6-8 łyżek cukru trzcinowego (można go zastąpić płynnym miodem, melasą lub syropem klonowym)

b) Ciasto

  • 3 duże jajka
  • 150 gram mąki
  • płaska łyżeczka sody lub ekologicznego proszku do pieczenia na bazie sody
  • 100 gram cukru trzcinowego
  • 1 filiżanka oleju słonecznikowego
  • odrobina oleju kokosowego i bułki tartej

IMG_0988

Kwiaty możesz zebrać na spacerze w parku lub w lesie. Ważne, żeby pochodziły z czystego miejsca. Oberwij kwiaty i włóż do miski. Zasyp cukrem trzcinowym, zalej esencją waniliową i sokiem z cytryny, lekko przyklep łyżką i wsadź na noc do lodówki (miskę można przykryć talerzem). Następnego dnia macerat jest gotowy, ma wspaniały, kwiatowo-cytrynowy zapach.

IMG_0990

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. W blenderze zmiksuj żółtka z cukrem, dodaj olej i dobrze wymieszaj. Potem dodawaj stopniowo mąkę z sodą. Masa powinna zrobić się dość gęsta. Następnie wymieszaj ją z ubitymi białkami, a na koniec dodaj macerat z kwiatów dzikiego bzu i dobrze wymieszaj. Natłuść małą foremkę o średnicy około 15 cm olejem kokosowym i wysyp ją bułką tartą. Przełóż ciasto do foremki. Piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie piekarnika. Babka może trochę popękać. Cytryna sprawia, że ciasto jest wilgotne i smakowite, a kwiaty nadają mu bardzo delikatny, niespotykany aromat.

Reklamy

One thought on “Babka z kwiatami dzikiego bzu

  1. Pingback: Jaglanka z młodymi warzywami | Vegetarianissima

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s