Zupa z grillowanych warzyw

IMG_0951

Sezon grillowy w pełni, choć u mnie w kuchni trwa on właściwie cały rok. Pieczenie to mój ulubiony sposób przyrządzania potraw. Dziś czas na włoskie inspiracje.

SKŁADNIKI:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona, zielona lub żółta papryka
  • kilka pędów selera naciowego
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • kilka lekko rozgniecionych ząbków czosnku
  • gałązki świeżego rozmarynu i bazylii
  • oliwa, sól i pieprz
  • natka pietruszki do przybrania

Przygotuj dwie duże blachy, połóż na nich papier do do pieczenia. Pokrój w plastry bakłażana i cukinię, paprykę i cebulę w duże kawałki, poszatkuj dość drobno seler naciowy. Ułóż pokrojone warzywa na obu blaszkach, polej oliwą, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, powciskaj w puste miejsca między warzywami rozgniecione ząbki czosnku i obłóż wszystko gałązkami rozmarynu oraz bazylii, posól. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny. Następnie do około 1,5 litra wrzącej wody wrzuć grillowane warzywa. Możesz doprawić zupę solą do smaku, albo zamiast czystego wrzątku użyć bulionu warzywnego. Po około dwudziestu minutach gotowania zupa jest gotowa. Podawaj ją z chrupiącą grzanką z domowego chleba albo świeżo ugotowanym makaronem tagliatelle. Mniam!

IMG_0949

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s