Pieczone ziemniaki ze świeżym tymiankiem

IMG_0940

Nie ma nic prostszego… ani bardziej pożywnego. Nowoczesne diety wyklęły ziemniaki, przyczepiając im etykietkę tuczących, bezwartościowych węglowodanów. Mój mąż wie jedno: od samych ziemniaków podawanych z innymi warzywami nie da się utyć, choćby się jadło dwie duże porcje dziennie. A czy wiecie, że ziemniaki są bogate w łatwo przyswajalny potas? Najlepiej gotować i piec je w mundurkach, wtedy zachowują nie tylko wspaniały smak, ale i wartości odżywcze.

IMG_0941

Ziemniaki nigdy mi się nie znudzą. Żartujemy sobie, że nawet w ciężkich czasach na naszym stole nie będzie nudno, choćby miały na nim stać tylko ziemniaki.

IMG_0938

PROSTY SPOSÓB NA PYSZNE PIECZONE ZIEMNIAKI

Wyszoruj około kilograma ziemniaków, nie obieraj ich ze skórki. Pokrój w łódeczki, włóż do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą, posyp tymiankiem i solą morską, dodaj kilka kropli soku cytryny. Piecz w temperaturze 200 stopni aż zbrązowieją (około 35-45 minut). Podawaj z sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli, z dowolnymi grillowanymi lub ugotowanymi w niewielkiej ilości wody warzywami albo jako samodzielne danie główne. Bo ziemniaki są jedyne w swoim rodzaju!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s