Wegańskie pesto z oregano

IMG_0915

Jak już kiedyś wspominałam, oregano na naszej działce rozrosło się w potężny krzak. Tydzień temu zebrałam bukiet gałązek. Jak by je wykorzystać? Do zupy, pieczonych ziemniaków, do sałatki… i co jeszcze? A gdyby tak zrobić pesto?

SKŁADNIKI

  • bukiet gałązek świeżego oregano
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka łyżeczek płatków drożdżowych (świetny dodatek, z którego można stworzyć wegański ser; można dostać je w sklepach ze zdrową żywnością; zawierają dużo witaminy B)
  • kilka łyżeczek zmielonych migdałów bez skórek lub mąki migdałowej (akurat nie miałam pod ręką orzeszków piniowych)
  • oliwa z oliwek
  • kilka kropel soku z cytryny

Obrywamy listki z gałązek i szatkujemy oregano. Mieszamy z oliwą (na oko kilka łyżek), dodajemy płatki drożdżowe, mąkę migdałową / zmielone migdały, odrobinę pieprzu i soli do smaku i kilka kropel soku z cytryny. Wszystko blendujemy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Możecie poeksperymentować ze składnikami – pesto będzie bardziej pikantne ze zmielonymi orzechami włoskimi. Smaki się przenikną, jeśli dodacie innych ziół – bazylii, tymianku, majeranku, a nawet odrobinę szałwii. Płatki drożdżowe doskonale zastępują ser (i są w dodatku zdrowe), ale jeśli macie ochotę, możecie zamiast nich wrzucić do pesto trochę parmezanu lub pokruszonego sera pecorino romano. A potem już tylko szaleć – kanapki z pesto, sałatki z pesto, duszona cukinia z pesto, pieczone bakłażany z pesto, makaron z pesto… Pesto Świat 🙂

IMG_0914

Reklamy

One thought on “Wegańskie pesto z oregano

  1. Pingback: Ciasto z czarną porzeczką | Vegetarianissima

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s