Ciasto marchewkowe

IMG_0867

Restaurant Day już za nami, było tłoczno i smakowicie. Naszym gościom obiecałam, że przepisy na ciasta pojawią się tutaj. Zaczynam od marchewkowego. Na zdjęciu powyżej podwójna porcja ciasta w naczyniu na tartę, składniki poniżej starczą na małą prostokątną foremkę do chleba 🙂

Składniki:

    • 200g mąki
    • 3 łyżeczki zmieszanych w równych proporcjach, mielonych przypraw: imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, anyż, kardamon lub 3 łyżeczki tradycyjnej przyprawy korzennej (np. do piernika)
    • soda oczyszczona (lub ekologiczny proszek do pieczenia na bazie sody) -1 płaska łyżeczka
    • 120g brązowego cukru trzcinowego
    • 2 jajka
    • 150 ml oleju słonecznikowego
    • starta skórka 1 pomarańczy (niepryskanej, niewoskowanej!)
    • około 200 gram drobno startej na tarce marchewki (zwykle daję jedną dużą marchewkę lub dwie mniejsze)
    • 110 gram rodzynek
    • 50 gram wiórków kokosowych
    • 50 gram siekanych orzechów włoskich

Syrop pomarańczowy (glazura na cieście):

Wymieszaj: sok z 1 pomarańczy, 1 łyżkę stołową soku z cytryn, 3 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego

Ciasto:

Mąkę, przyprawy i sodę włóż do miski. Dodaj jajka, cukier oraz olej słonecznikowy i ubij na jednolitą masę. Następnie stopniowo dodawaj pozostałe składniki – skórkę pomarańczową, marchewkę, rodzynki, wiórki kokosowe i orzechy. Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 150 stopni, około 1 godzinę 15 minut (lub 1,5 godziny – w zależności od piekarnika).  Sprawdź konsystencję wykałaczką: gdy patyczek jest suchy, a ciasto zarumienione – wyciągnij je z piekarnika. Zaraz po upieczeniu polej ciasto syropem i zostaw do ostygnięcia. Może się zdarzyć, że popęka – wtedy w szczeliny wlej więcej syropu, ciasto lepiej nim nasiąka.

IMG_0869

Wskazówki praktyczne:

  • Przyprawa korzenna to inaczej przyprawa do piernika. Jeśli akurat jej nie masz, możesz dodać mieszankę przypraw własnej roboty: cynamon, starte goździki, gałka muszkatołowa, odrobinę imbiru i kardamonu (jeśli niektóre nie są już w formie sproszkowanej, można je utrzeć w moździerzu).
  • Mąka najlepsza jest ekologiczna z pełnego przemiału – ciasto wychodzi przepyszne, jeśli jest np żytnia razowa eko lub chlebowa żytnia (tzw. 2000). Ale wychodzi też smakowite z ekologicznej mąki pszennej, jasnej, 550.
  • Zamiast oleju słonecznikowego można użyć łagodnej w smaku oliwy.
  • Można dodawać wszystkie suszone owoce, jakie lubisz, oprócz rodzynek lub zamiast nich: siekane śliwki, daktyle, morele itp. Wrzucam zwykle garść lub nieco ponad pół filiżanki – na „oko”. Nie przejmuj się za bardzo liczbami w przepisie, jeśli chodzi o suszone owoce.

Pozdrawiam wszystkie Łakome Króliki i Marchewkowe Potwory. Smacznego łasuchowania!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s