Soetkoekies i inne słodkości

Już w najbliższą sobotę wystawiam z bratem i jego dziewczyną nasze smakołyki na plenerowym stoisku podczas Restaurant Day. Występujemy pod wspólnym szyldem Kuchnia w Pięciu Smakach i będziemy na Wzgórzu Partyzantów od godz. 16.00 do 20.00. Miłosz i Marta zamierzają ugotować potrawy z Tajlandii, Meksyku, Peru, Australii i Czech. Ja zrobię to, co lubię najbardziej – upiekę ciasta z różnych zakątków świata.

11

Czego możecie się spodziewać? Będzie ciasto czekoladowe z Anglii (mój zmodyfikowany przepis na pudding), ciasto marchewkowe z Australii, polane syropem pomarańczowym (oczywiście domowej roboty),

IMG_0418

muffiny z Nieznanej Krainy (naprawdę nie wiem, skąd pochodzą, bo je wymyśliłam… chyba więc są polskie. Do wyboru czekoladowe z chilli i pomarańczowo-imbirowe) oraz smakołyk, który przetestowałam specjalnie na Restaurant Day.

IMG_0854

Soetkoekies, kruche ciasteczka z Afryki Południowej.

 IMG_0851

A tutaj przepis, jeśli ktoś z Was ma ochotę zrobić je samodzielnie.

  • 410 gram mąki (użyłam ekologicznej mąki pszennej 550 / Młyny Wodne)
  • po jednej łyżeczce zmielonych goździków, mielonego imbiru i cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej (alternatywnie: ekologiczny proszek do pieczenia na bazie sody / Biovegan)
  • 210 gram drobnego cukru trzcinowego
  • 250 gram masła (następnym razem spróbuję z olejem kokosowym)
  • 2 duże jajka
  • 50 ml Porto (nie mogłam się powstrzymać i kupiłam oryginalne porto z doliny Douro. Myślę, że słodkie czerwone wino lub domowa nalewka wiśniowa mogą być dobrym zamiennikiem)
  • 100 gram płatków migdałowych

Przesiej mąkę, wymieszaj ją z przyprawami, sodę i cukier. Wetrzyj kawałki masła i zagnieć ciasto. Dodaj płatki migdałowe (zostaw niewielką ilość do dekoracji ciasteczek), jajka i Porto i zagnieć ciasto, aby wszystkie składniki się połączyły. Owiń ciasto folią i włóż do lodówki (na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc). Następnie rozwałkuj ciasto (powinno być dość twarde na początku) do grubości 5 mm. Wytnij ciasteczka nożem lub za pomocą specjalnych foremek. Połóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 10 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż ciasteczka lekko zbrązowieją. Po ostudzeniu przełóż ciasteczka do pojemnika próżniowego albo puszki. Nie wiem jednak, jak długo tam wytrzymają, ponieważ zaraz po upieczeniu są przepyszne…

IMG_0855

PS Uwaga, konkurs. Jaki jest wspólny element każdego zdjęcia? Do wygrania porcja ciasta czekoladowego 🙂

Reklamy

6 thoughts on “Soetkoekies i inne słodkości

  1. Odpowiadam na pytanie: Wspólny element wszystkich zdjęć we wpisie Soetkoekies i inne słodkości, to płatki migdałowe 🙂 Czy tak?

  2. Mam pytanie, otóż dziś (sobota) odwiedziłam Twoje stoisko, na angielskim ciastku czekoladowym była jakaś roślinka, świetnie komponująca się z czekoladą, o dość intensywnym smaku. Co to za roślinka?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s