Zielona zupa

IMG_0803

Przepis dla leniwych: idź do sklepu, wrzuć do koszyka dwie cukinie, jeden seler naciowy (choć wystarczą trzy łodygi do zupy), koper włoski, jedną dużą marchewkę, jeden kilogram ziemniaków, pęczek pietruszki, jeden por. Pokrojone warzywa z wyjątkiem pora wrzuć do wrzącej wody (około 2 litry). Dodaj łyżeczkę oleju kokosowego lub łyżkę oliwy. Dodaj pokrojony w talarki por. Dopraw solą do smaku. Na koniec dosyp posiekaną pietruszkę. Gotuj warzywa do miękkości (około 20-25 minut).

Ta zupa pozwoli Twoim kubkom smakowym odkryć moc zielonych warzyw. Są słodkie. Jeśli nie przesolisz zupy, poczujesz ich prawdziwe smaki. Kremowy koper włoski, łagodna cukinia, maślany por, orzeźwiająca pietruszka. Nie bez powodu gotując według 5 Przemian na wiosnę kończymy przemianą drzewa, czyli smakiem kwaśnym (pietruszką właśnie, o dziwo). Dzięki temu regeneruje się nasza wątroba i pęcherzyk żółciowy. Czego wszystkim łasuchom życzę 🙂

IMG_0805

PS Możliwe, że Twój seler naciowy po pokrojeniu utworzy maleńkie serduszka. Chcesz się cieszyć zupą ciągu dnia? Zabierz ją w termosie do pracy i zrób sobie przerwę obiadową. Naprawdę na to zasługujesz!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s