Śniadanko

Kiedyś myślałam, że jem zdrowe śniadania. Lodowaty jogurt z mleka w proszku i czegoś, co udawało owoce; czasem surowe, trudno przyswajalne muesli albo kanapki z dżemem.

IMG_0758

Teraz nie wyobrażam sobie poranka bez ciepłego posiłku. Od kilku lat jem na śniadanie owsiankę! Pewnie wyobrażacie sobie teraz szarą, mdłą breję na talerzu. O, nie. Owsianka zrobiona według 5 przemian pachnie cynamonem, miodem, kurkumą i rodzynkami. I jest smaczna. W sam raz na dobry początek dnia. Naprawdę warto spróbować!

Jeśli nie wyobrażacie sobie jeść owsianki codziennie, możecie ją zastąpić ciepłą zupą, gotowaną quinoą z odrobiną soli i oleju kokosowego, kaszą jaglaną z warzywami… A jeśli od święta koniecznie muszą być kanapki, polecam podać je w formie gorących grzanek z pesto domowej roboty, pastą tahina i świeżymi warzywami.

IMG_0755

ROZGRZEWAJĄCA OWSIANKA NA DOBRY DZIEŃ

Namaczamy porcję płatków owsianych na noc (np. 4-5 łyżek). Rano odsączamy je i odkładamy do miski. Do wrzącej wody (przemiana: ogień – smak gorzki) kolejno dodajemy:
(Ziemia – smak słodki): garść rodzynek (i/lub inne słodkie owoce suszone, np.: kilka śliwek, moreli, fig pokrojonych drobno, jagody goji).
(Metal – smak ostry): odcedzone wcześniej płatki owsiane
(Woda – smak słony): szczypta soli – lub jeśli nie chcemy solić – łyżka zimnej wody
(Drzewo – smak kwaśny): kilka kropel soku z cytryny, starte kwaskowate jabłko

Tu właściwie zakończyliśmy pełny cykl 5 przemian, czyli potrawa już teraz jest pełnowartościowa, ale możemy ciągnąć dalej, żeby dodać jeszcze trochę smaków. CZYLI:

(Ogień): pół łyżeczki kurkumy (działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie i pięknie zabarwia owsiankę na żółto)
(Ziemia): łyżeczka miodu lub szczypta brązowego cukru (ewentualnie kilka rodzynków lub jagód goji dla zaznaczenia słodkiego smaku, jeśli nie chcesz słodzić). Dodaję czasem łyżeczkę oleju kokosowego.
(Metal): pół łyżeczki zmielonego cynamonu

Gotujemy, aż płatki i owoce rozmiękną (około 30 minut).

Można jeszcze w zimie dodatkowo wzmocnić rozgrzewające właściwości tej potrawy poprzez dodanie do niej w przemianie metalu (razem z płatkami) odrobiny startego, świeżego imbiru. Zamiast kurkumy w przemianie ognia można dodać pół łyżeczki prawdziwego kakao (takiego jak do ciast). Latem w przemianie ziemi dodaję na przykład świeżą pokrojoną gruszkę lub kilka śliwek. Eksperymentujcie ze smakami. Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s