Spaghetti z oliwą czosnkową i duszoną pokrzywą

Na naszej działce wiosna. Wschodzą pierwsze kiełki rzodkiewek, sałata, buraki liściowe, marchewka, koperek, szczypiorek i rukola. Zioła przetrwały zimę, oregano już się płoży, tymianek rozsiewa niezapomniany zapach, szałwia wypuszcza listki. Zainspirowana daniem przygotowanym przez przyjaciela Norberta, zakomenderowałam: „Zerwij pokrzywy”. I przywieźliśmy je wraz z rukolą, pietruszką i ziołami w plastikowym pudełku.

Uwielbiam makaron… A to najprostsze włoskie danie (spaghetti z oliwą czosnkową) zyskuje zupełnie nowy wymiar z gorzkawą pokrzywą.

IMG_0471

SKŁADNIKI:

spaghetti z mąki pełnoziarnistej kilka łyżek dobrej, greckiej oliwy
3-4 ząbki czosnku
swieże zioła (tymianek, oregano, pietruszka)
kilka łodyg szczypiorku
sól, pieprz do smaku
pęczek liści pokrzywy

Pokrzywę udusić w odrobinie wody, dodać oliwę, wyciśnięty czosnek, pieprz i sól. Spaghetti ugotować al dente z odrobiną oliwy; przygotować sos: zmieszać posiekaną pietruszkę, szczypiorek, oregano i tymianek z oliwą, wycisnąć 2 ząbki czosnku, dodać pieprz i sól do smaku. Odsączyć makaron, wymieszać w garnku z oliwą czosnkową. Podawać z duszoną pokrzywą.

SMACZNEJ WIOSNY!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s