Raw brownie

18

Bez pieczenia? Smakuje jak najlepsza czekolada? Jest zdrowy? Odpowiedź na wszystkie te pytania brzmi: raw brownie. Macie ochotę spróbować?

Składniki:
1 filiżanka kakao (uwaga – nie granulki, prawdziwe kakao; polecam to firmy Naturata z certyfikatem bio)
2,5 filiżanki daktyli bez pestek
1 filiżanka orzechów włoskich
1 filiżanka migdałów
szczypta soli himalajskiej lub morskiej

Orzechy, migdały i daktyle mielimy np. za pomocą robota kuchennego (ja akurat używam wyciskarki do soków Omega Juicer ze specjalną nakładką, żeby zmielić składniki, następnie blendera, aby połączyć je na gładką masę). Potem dodajemy kakao i szczyptę soli, blendujemy wszystko razem. Wykładamy masę do naczynia i mocno ubijamy łyżką, tak, aby powstała gładka, zbita powierzchnia. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy raw brownie w kostkach, posypanych wiórkami kokosowymi, i np. żurawiną. Podstawowy przepis naw brownie można modyfikować, np. dodać do masy siekane, suszone śliwki, figi lub morele, ekstrakt z prawdziwej wanilii, kwiaty lawendy, otartą skórkę cytrynową lub pomarańczową. Warto zadbać o to, by wszystkie składniki były ekologiczne. To ich jakość zapewnia wspaniały smak. Smacznego!

Reklamy

2 thoughts on “Raw brownie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s